12.05.15gdje je izgubljeno poduzeće?Radno mjesto igra veliku ulogu u oblikovanju čovjeka, njegovih misli i njegovog ponašanja. Kada pojedinac promijeni posao, gotovo sve u njegovu životu se mijenja - izgled, navike, oblačenje, prosudbe, mišljenja, ponašanja, raspoloženja i osjećaji. Radno mjesto u potpunosti mijenja njegov unutarnji svijet.

Međutim, taj učinak se ne zadržava samo na unutarnjem svijetu pojedinca, već se kroz mrežu društvenih odnosa širi ne samo na kolege i suradnike na poslu, već i na dobavljače i partnere, a čak još više i na korisnike usluga, odnosno kupce. A kada taj pojedinac dođe kući, taj se utjecaj, naravno, širi na druge komunikacijske sustave - na članove uže i šire obitelji, na susjede, prijatelje poznanike, i tako dalje. Stoga, nije na odmet zapitati se što mi zapravo kroz našu društvenu mrežu širimo? Kakva iskustva na radnom mjestu imamo, koja nosimo kući, svojim obiteljima, susjedima i prijateljima?

Kultura nepovjerenja i transakcijski troškovi

Danas, u većini organizacija vlada jedna “kultura nepovjerenja”, koja je nastala kao posljedica narušenih odnosa zbog, često, isključive usmjerenosti vodstva poduzeća na profit i gotovo potpune nebrige za “obične” radnike (o tome ćemo detaljnije u nekom od idućih članaka, op.a.). To je u izravnom sukobu s izvornom idejom zbog koje su poduzeća i nastala - radi smanjenja transakcijskih troškova. Stoga ne čudi da zamjetan dio poduzeća danas ili propada, ili se uopće ne uspije razviti.

Da pojasnimo o čemu je riječ na primjeru kupnje automobila. Trošak kupovine automobila je njegova cijena, plus porez. Transakcijski troškovi su svi oni troškovi koji prate kupnju automobila, ali nisu direktno uz nju vezani - trošak servisnog pregleda automobila (jer mi možda čovjek želi prodati neispravni ili polu-ispravni automobil), trošak javnog bilježnika (jer možda želim prevariti državu i platiti porez na nižu cijenu autmobila od one koju sam platio), svi troškovi vezani uz podizanje kredita za automobil (jer banka želi biti sigurna da ćete kredit i vratiti), i tako dalje, ne računajući sate čekanja u redu, traženja jamaca, ispunjavanja dokumentacije… Slična situacija je i kod otvaranja i vođenja poduzeća, u procesu poslovanja i sklapanja ugovora, ali i unutar poduzeća, gdje se nerijetko od radnika očekuje da ispunjava bezbrojne evidencije, provodeći u tome nekada i sate dragocjenog vremena koje je mogao učinkovitije iskoristiti - i za sebe i za poduzeće.

Poduzeće nastaje onda kada pojedinci uvide da njihov dugoročni zajednički rad, koji je zajamčen međusobnom odanošću i povjerenjem, rezultira smanjenjem transakcijskih troškova. Štoviše, pokazalo se da grupe ljudi postaju puno učinkovitije kada su transakcijski troškovi njihova zajedničkog rada manji. Poduzeća i organizacije koje danas opstaju na tržištu i uspješno se razvijaju na svom čelu imaju upravu koja ovo jako dobro razumije, i koja ulaže ogromna sredstva u izgradnju i održavanje pozitivne organizacijske klime i odnosa povjerenja među radnicima, i između radnika i članova uprave.

Iako se na prvi pogled “intuitivno” ne čini tako, jer iskustvo mnogih od nas je pokazalo da tržišno natjecanje i ganjanje profita s jedne strane, i dobri odnosi temeljeni na povjerenju s druge, nikako ne idu zajedno, istraživanja su pokazala suprotno. Ne samo da tvrtke koje ulažu međusobne odnose radnika napreduju u gotovo svakom pogledu, od produktivnosti i inovativnosti, do smanjenja broja otkaza i trajanja bolovanja, već njihova vrijednost na tržištu raste znatno više nego tvrtkama orijentiranima samo na profit.

U gornjem dijagramu može se vidjeti usporedba rasta vrijednosti tvrtki koje su proglašene “Najboljim mjestom za rad” i ostalih tvrtki koje nisu ušle na listu. Iako je vrijednosti njihovih dionica 1998. bila izjednačena, i vrijedila 100 dolara, već od 2000. dolazi do razlike u njihovoj vrijednosti koja nastavlja rasti, tako da 2008. godine prosječna vrijednost dionice tvrtki na listi najboljih mjesta za rad iznosila je 266 dolara, a vrijednost onih koje nisu bile na listi svega 180 dolara. To znači da ulaganje u tvrtku koja skrbi za svoje radnike, gradi pozitivnu organizacijsku klimu i odnose međusobnog povjerenja, osigurava čak 2.1 puta veći povrat uloženog, nego ulaganje u tvrke koje to ne čine.

U nastavku slijedi:

Poslovanje u globalnom svijetu